Neuvostonuoria värvätään töihin Lahden tehtaisiin

Näin otsikoi Iltalehti uutisensa 10.1.1989. Jutussa sanottiin:

”Neuvostonuorista on tulossa helpotus Lahden työvoimapulaan. Kaupungin työvoimatoimiston johtaja kävi viikonvaihteessa työvoiman värväysmatkalla Tallinnassa. Ensimmäiset neuvostotyöläiset saapunevat Lahteen jo tänä keväänä.

-- Neuvostoliittolaiset haluavat takeet asunnosta ja turvallisesta työpaikasta. Käsittääkseni sieltä olisi tulossa paljonkin nuoria. Tosin en vielä tiedä, miten byrokratiamme tähän suhtautuu, sanoo Lahden työvoimatoimiston johtaja Väinö Pässilä.

Tähän mennessä kolme lahtelaisyritystä on ilmoittanut halunsa ottaa neuvostonuoria palvelukseensa.

Salamyhkäisyys verhoaa kuitenkin värväystoimintaa. Yritykset eivät ainakaan vielä halua nimiään julkisuuteen.”

Kiehtova uutinen! Tiedettiin, että Neuvostoliitto on sekaisin, mutta näin sekaisin! Ylpeän sosialistisen isänmaan toivot, nuoret toveri neuvostotyöläiset Lahteen tienaamaan länsimarkkoja! Ja paljon! Ja vielä salamyhkäisesti!

Mutta… Samana päivänä 10.1.1989 ilmestyi aiheesta toinenkin uutinen, Helsingin Sanomissa:

Työvoimatoimisto
etsii Lahdessa
virolaisia
harjoittelijoita

”Lahtelaisyritysten työvoimapulaan etsitään apua myös Suomenlahden eteläpuolelta. Lahden työvoimatoimisto neuvottelee Viron opetusministeriön kanssa 20 virolaisen harjoittelijan saamiseksi kaupunkiin. Harjoittelijoista on kiinnostunut tässä vaiheessa kolme lahtelaista yritystä. Ensimmäistä ryhmää odotetaan jo ensi kesäksi.

Lahden työvoimatoimiston johtaja Väinö Pässilä neuvotteli harjoittelijanvaihdosta jo toistamiseen viikonvaihteessa Tallinnassa. Viron varaopetusministeri Vladimir Ivanov tulee tutustumaan harjoittelupaikkoihin ja -oloihin helmikuun puolivälissä.

”Näyttää siltä, että Lahteen saapuu lähinnä ammattikoululaisia puolen vuoden jaksoksi”, Pässilä sanoo. Nuorille on tarjolla työtä yhdessä metallialan yrityksessä sekä kahdessa mekaanisen puunjalostuksen tehtaassa.” Jotenkin likilaskuinen olo tämän uutisen jälkeen. Toimittajat näyttävät olleen samassa infossa tai lukeneen saman tiedotteen, mutta Hesari tappaa aiheesta kaiken dramaattisen. Pelkkä tavallinen Viro ja jokunen amis muutamaksi kuukaudeksi. Tuohon aikaan iltapäivälehtiin saattoi vielä luottaa: niihin ei voinut luottaa.

Juttujen ero johtui ehkä myös siitä, että Helsingin Sanomat eli Tallinnan aikaa ja Iltalehti Kremlin. Viron korkein neuvosto oli julistanut marraskuussa 1988 maan suvereeniksi. Puolisen vuotta myöhemmin maan nimeksi vaihdettiin Viron tasavalta. Se ei ollut enää – ainakaan omasta mielestään – osa Neuvostoliittoa.

Matkustaminen Virosta vapautui, ja viisumeja haettiin Suomeen vuoden 1989 jälkipuoliskolla 45 000 aiemman muutaman tuhannen sijasta. Suomeen pestattiin virolaisia ”harjoittelijoita” monille eri aloille, muutama sata valoisasti ja useampi tuhat pimeästi. Helsingin Eteläsataman matkustajaterminaalia oli remontoimassa ”harjoittelijana” myös virolainen kansanedustaja Väino Saar, jolla oli alalta jo yli 30 vuoden työkokemus (Helsingin Sanomat Työläisvieraita työvierailulla 25.2.1990).

Lahtea vaivannut paha työvoimapula järjestyi pian. Kaupungin tilastoitu työttömyys oli vuonna 1994 27 prosenttia.


Kommentit