Osa 3: SäLä – järjestystä internetlähteisiin

Tässä juttusarjassa kerrotaan varhaisista digiloikista, joita tehtiin 1990-luvun puolivälin tietämillä Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksessa ja sen liepeillä.

ARI HEINONEN – Vuonna 1997 maailman väestöstä noin kaksi prosenttia käytti internetiä, heistä enin osa Yhdysvalloissa. Tätä nykyä luku on noin 65 %, joskin esimerkiksi yhteyksien nopeudet ja käytettävät laitteet toki vaihtelevat suuresti. Mutta tuolloin, 1990-luvun pulivälissä Tampereen yliopistossa oli jo järjestetty toimittajille kursseja, joissa ammattikuntaa perehdytettiin internetin mahdollisuuksiin.

Sellaiset kurssit kuin Internet journalistisessa työssä, Tietokoneavusteisen tiedonhankinnan perusteet ja sen jatkokurssi olivat Turun kauppakorkeakoulusta johdettua laajaa Graafisen alan rakennemuutos -projektia, jota veti Leena Paldán. Tampereella näitä ns. Gram-kursseja toteutti Journalismin tutkimusyksikkö.

Internet nähtiin, ymmärrettävästi, tietovarantona, joka voisi olla perin hyödyllinen toimittajan työssä. Verkko vain oli jo silloin kuin kirjasto, jossa joku on heitellyt materiaalit pitkin poikin, kuten tavattiin luonnehtia. Niinpä Gram-hankkeessa yritettiin luoda järjestystä internetin sekamelskaan. Syntyi Sähköisten lähteiden hakemisto.

Sähköisten lähteiden hakemiston etusivu vuodelta 1997 eli palvelun perustamisvuonna. Ruutukaappaus Web Archivesta.

Kuten ruutukaappauskuvassakin kerrotaan, ensimmäinen versio hakemistosta koottiin opiskelijavoimin keväällä 1996 Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen kurssilla, jolla selvitettiin tietokoneen käytön eri mahdollisuuksia toimittajan tiedonhankinnassa. Hakemisto avattiin kokeilukäyttöön juuri Gram-kurssilla tammikuussa 1997 ja palvelu julkistettiin virallisesti Tampereen yliopistossa maaliskuussa samana vuonna. Palvelun pitkäaikainen ylläpitäjä oli Sari Hyvärinen.

Sähköisten lähteiden hakemistossa, tuttavallisemmin SäLä:ssä oli internet ja sen myötä maailma järjestetty 13 lokeroon. Pääaiheita olivat muun muassa Euroopan Unioni (Suomi oli vielä tuore jäsen), kulttuuri, sisäpolitiikka, sosiaalikysymykset ja urheilu. Useissa teemoissa oli alateemoja.

Kaikki pääkategorioiden otsikot olivat linkkejä, joista avautui lisää linkkilistoja. Esimerkiksi ”Työllisyys ja työelämä” tarjosi lähes 30 linkkiä erilaisille julkisille, yksityisille ja järjestöjen sivuille. Anakin tässä teemassa SäLä oli aikaansa edellä, sillä yksi linkeistä oli otsikoitu ”Etätyön virtuaalinen osaamisverkosto”.

Hakemistossa oli myös ”Lisäpalvelut”-osio, jossa oli tarjolla esimerkiksi aikatauluja, karttoja, postituslistoja ja jopa puhelinnumeroita vaikka puhelinluettelot olivat vielä käytössä.

Hakemiston yksi sivu kategoriassa Työllisyys ja työelämä vuodelta 2008, jolloin hakemistoa ei ollut päivitetty enää pariin vuoteen. Ruutukaappaus Web Archivesta.

Sähköisten lähteiden hakemistoa ylläpidettiin manuaalisesti. Ensi Sari Hyvärinen ja sittemmin Satu Seppä tarkastivat linkkien toiminnan ja lisäsivät uusia. Seppä kertoo ylläpidosta näin:

- Alkuun linkit käytiin läpi ihan klikkailemalla ne läpi, ja jos ei toiminut tai sivu(sto) oli muuttanut uuteen osoitteeseen tai kokonaan kadonnut, korjattiin. Myöhemmin sivusto ajettiin kerran viikossa läpi jollain linkkientarkistusohjelmalla.

Ajan myötä internetin hakukoneet kehittyivät ja tekivät tällaisen kotikutoisen hakemiston tarpeettomaksi. Kuten Seppä luonnehtii:

- Käsin virkattu linkkilista alkoi näyttää lähinnä liikuttavalta yritykseltä luoda järjestystä internettiin.

Harmillista on, ettei SäLä:n käytöstä kerätty tai ei ainakaan ole säilynyt käyttäjätilastoja. Se kuitenkin tiedetään, että Tampereen toimittajakoulutuksessa sille kyllä oli käyttöä.

Hakemistoa ei päivitetty enää vuoden 2006 jälkeen, joten se ehti toimia kymmenisen vuotta.

Sähköisten lähteiden hakemiston alkuaikana se oli hyvä yritys kesyttää internet. Palvelu oli tarkoitettu ensisijaisesti toimittajille. Yksi SäLän esikuva oli suurelle yleisölle tarkoitettu Makupalat-palvelu, joka luotiin alkujaan Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa. Se on edelleen olemassa. Nykyisin palvelu on ”yleisten kirjastojen tuottama valikoitujen tiedonlähteiden kokoelma tiedonhakuun”.

Wikipedia syntyi vasta vuonna 2001 ja suomeksi 2002.

* * *

Sarjan edelliset osat:
Uutinen vuodelta 1996: “Tampereella on testattu verkkoa journalismissa”
Osa 1: Campus – yliopiston paikallislehti verkossa
Osa 2: EthicNet – journalismieettisiä koodeja verkkopankissa
Osa 3: SäLä – järjestystä internetlähteisiin

Kommentit