Osa 4: Journalismi@uta.fi – postituslista alan keskustelulle

Tässä juttusarjassa kerrotaan varhaisista digiloikista, joita tehtiin 1990-luvun puolivälin tietämillä Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksessa ja sen liepeillä.

ARI HEINONEN – Lokakuussa 1995 käynnistyi Tampereen yliopistossa postituslista journalismi@uta.fi, joka syntyi mahdollistamaan keskustelua alan ihmisten kesken. Se oli suljettu lista, jonne pääsi vain listan ylläpitäjien hyväksynnällä. Varsinaista moderointia listalle ei kuitenkaan ollut, kuten listaa esitelleellä verkkosivulla kerrottiin:

”Lista on suljettu, mutta keskusteluissa kukoistaa sananvapaus. Tämä tarkoittaa sitä, että itse kukin lähettää puheenvuoronsa listalle ilman listanpitäjän vaikutusta tai sensurointia.”

Journalismi-listana tunnetun postituslistan perusajatus oli ”toimia suomenkielisenä yhdysvälineenä ja ammatillisen ajatustenvaihdon kanavana journalismin tekijöiden, tutkijoiden, opettajien ja opiskelijoiden välillä”.

Journalismi-listan juhlasivua lokakuulta 1999.

Vielä 1990-luvun puolivälin tienoilla ”oikea” sosiaalinen media naamakirjoineen ja twiitteineen oli tulevaisuudessa. Keskusteluja kuitenkin käytiin internetissä sen ajan sovelluksilla – oli newssejä, irccejä ja ehkä erityisesti postituslistoja. Verrattuna vaikkapa newsseihin postituslistojen käyttö oli helppoa, koska erillistä ohjelmaa ei tarvittu.

Vaikka some-raivoa ei vielä tuolloin tunnettu nykymitoissaan, listan esittelyssä perusteltiin melko tiukkoja osallistumiskriteereitä (vain Journalistiliiton ja Päätoimittajien yhdistyksen jäsenet, alan opettajat, tutkijat ja opiskelijat, ja vain erityistapauksessa muut) pyrkimyksellä torjua ”loputtomat häiriösanomat”. Näistä oli siis jo ehditty saada kokemusta jo tuolloin.

Journalismi-listan taustalla keskeisiä henkilöitä olivat hankkeen sielu ja ylläpitäjänä pitkään ollut Kaarina Melakoski, Pasi Karonen ideoijana sekä teknisinä osaajina Harri Mäkinen ja Mika Perkiömäki. Satu Seppä oli listan ylläpitäjä sen siirryttyä Journalismin tutkimusyksikön hoidettavaksi.

Journalismi-listan web-sivu vuoden 1999 tammikuulta. Aiempia ei ole säilynyt Internet Archivessa. http://web.archive.org/web/19991002081538/http://www.uta.fi/journalismi/

Journalismi-listan keskusteluja tutkinut Pirjo Achté kertoo gradussaan (v. 2008), että vuosina 1995 – 2006 listalla oli julkaistu kaikkiaan 6300 viestiä. Listan alku oli vauhdikas, sillä jo ensimmäisinä kuukausina lokakuusta joulukuuhun 1995 kirjattiin yli 400 viestiä, ja ensimmäisenä täytenä vuonna 1996 noin 1400 viestiä. Mutta melko tyypillisesti osallistujien into hiipui niin että vuonna 2006 viestejä oli enää 120.

Achtén analyysin mukaan Journalismi-listan keskustelujen sisältö näyttäisi hyvinkin vastanneen listan tarkoitusta. Keskusteluista erottui kuusi teemaa, jotka liittyivät varsin pääosin journalismin tekemiseen. Listalla puhuttiin ammatillisista käytännöistä ja arvoista ja julkaistiin uutiskoosteita muun muassa ulkomaisilta alan listoilta. Listalla oli myös tapahtuma- ja työpaikkailmoitteluja. Muustakin puhuttiin, kuten alustan eli postituslistan toiminnasta, ja jonkin verran olivat esillä myös journalismin ulkopuoliset puheenaiheet.

Ammattikäytännöistä listalaisia puhuttivat esimerkiksi kielenkäyttö, tietolähteet, ammattiyhdistystoiminta sekä ajankohtaisaihe Internet toimittajan työssä. Ammatillisten arvojen osalta juttua oli journalistin etiikasta ja ammatin arvostuksesta.

Journalismi-listan osallistujamäärästä ei ole aivan tarkkaa tietoa. Elokuussa 1999 listan web-sivulla kuitenkin kerrottiin, että mukana oli 525 jäsentä. Näitä on mahdollisesti ollut jossain vaiheessa enemmänkin. Nettikeskusteluille tavalliseen tapaan kaikkein aktiivisimpia keskustelijoita oli Achtén arvion mukaan alle kymmenesosa kaikista listalla olijoista.

Postituslista toimi ehkä yllättävänkin kauan, aina 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle saakka. Töpselin irrottamisen tarkka päivä ei sekään ole tallessa, mutta lista hiipui juuri vuosituhannen toisen vuosikymmenen taitteessa.

[IRC: reaaliaikainen keskustelujärjestelmä internetissä; news: tekstipohjainen keskustelujärjestelmä internetissä]

Lähteenä on käytetty Journalismi-listan sivuja Web Archivesta, Satu Sepän antamia tietoja sekä Pirjo Achtén pro gradu -tutkielmaa ”Viestejä journalisteilta - Toimittajien ammatti-identiteetti ammatillisen postituslistan viestien kuvaamana” (Tampereen yliopisto 2008).

* * *

Sarjan edelliset osat:
Uutinen vuodelta 1996: “Tampereella on testattu verkkoa journalismissa”
Osa 1: Campus – yliopiston paikallislehti verkossa
Osa 2: EthicNet – journalismieettisiä koodeja verkkopankissa
Osa 3: SäLä – järjestystä internetlähteisiin
Osa 4: Journalismi@uta.fi – postituslista alan keskustelulle

Kommentit