Uutinen vuodelta 1996: “Tampereella on testattu verkkoa journalismissa”
ARI HEINONEN – Kesäkuussa vuonna 1996 lähti Tampereen yliopiston tiedotusopin laitokselta minun nimissäni laadittu tiedote alan ammattilehtiin, Journalistiin ja Suomen Lehdistöön. Otsikon mukaisesti tiedotteessa kerrottiin, että laitoksella oli ”päättyneen lukuvuoden aikana testattu internetin erilaisia mahdollisuuksia journalismin kannalta”.
Tiedotusopin laitoksen kotisivu syksyllä 1997. |
”Laitoksen toimittajakoulutuksen ja tutkimustoiminnan yhteydessä synnytettiin parikin sähköistä verkkojulkaisua, luotiin sähköisten lähteiden hakemisto ja perustettiin journalismieettisten säännöstöjen kansainvälinen tietopankki”, tiedotteessa uutisoitiin.
Lähetin tiedotteen – faksilla.
Oppia haettiin ja saatiin
Tiedotteen mukaan ”kokemukset ovat osoittaneet, että uuden viestintäteknologian journalististen sovellusten kehittämisessä on tarpeen yhdistää innovatiivinen kokeilu kriittiseen soveltuvuus- ja käytettävyystutkimukseen”. Tampereella oli havaittu, että ”koodikielen tekninen hallitseminen ei ole riittävä ehto laadukkaan verkkojournalismin tekemiselle”. Toisaalta oli opittu, että ”uuden välineen journalistinen hallitseminen edellyttää jonkinlaista käsitystä siitä, miten hypermediaviestin eri osat teknisesti rakentuvat julkaisuksi”.
Hyvään akateemiseen tapaan Tampereella olikin päätetty jatkaa aiheen tutkimista ja kehitystyötä. Laitoksen yhteyteen perustettu, napakasti nimetty Journalismin tutkimuksen ja kehitystyön yksikkö olikin mukana useissa hankkeissa, joissa selvitettiin alan muutosta.
Journalismin tutkimuksen ja kehitystyön yksikön kotisivu syksyllä 1997. |
Vuoden 1996 tiedotteessa mainittiin verkkolehti Campus, uutislehti Festival News, verkon tietolähteitä tarjoava Sähköisten lähteiden hakemisto ja journalismieettisten koodien tietopankki EthicNet. Laitoksella oli synnytetty myös Journalismilista, joka oli keskustelufoorumi alan ihmisille.
Tampereen ja samalla Suomen toimittajakoulutus täyttää sata vuotta vuonna 2025, joten nyt on sopiva hetki muistella tamperelaisia digiloikkia. Tässä juttusarjassa esittelen noita varhaisia, epäilemättä haparoivia, mutta silti kunnianhimoisia hankkeita internetin hyödyntämiseksi journalismin opetuksessa ja tutkimuksessa. Muistikuvat ovat pääasiassa omiani, joten väistämättä rajallisia. Juttusarja karttuu vähitellen.
* * *
Sarjan edelliset osat:
Uutinen vuodelta 1996: “Tampereella on testattu verkkoa journalismissa”
Osa 1: Campus – yliopiston paikallislehti verkossa
Osa 2: EthicNet – journalismieettisiä koodeja verkkopankissa
Osa 3: SäLä – järjestystä internetlähteisiin
Kommentit
Lähetä kommentti
Olemme kiitollisia kaikista kommenteista, mutta ne tarkistetaan ennen julkaisemista. Pyydämme kärsivällisyyttä.