Osa 2: EthicNet – journalismieettisiä koodeja verkkopankissa
Tässä juttusarjassa kerrotaan varhaisista digiloikista, joita tehtiin 1990-luvun puolivälin tietämillä Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksessa ja sen liepeillä.
ARI HEINONEN – Journalismin etiikka on aina ollut tamperelaisen toimittajakoulutuksen ydintä sekä käytännön opetuksessa että tutkimuksessa. Jo ennen 1990-luvun puoliväliä alan tietämystä vietiin verkkoon Tampereella, ja asiasta kerrottiin maailmallakin. Syysnumerossaan vuonna 1993 yhdysvaltalainen mediaetiikan akateemis-ammatillinen julkaisu Media Ethics kertoi, että Suomessa suunnitellaan kansainvälistä ”mediaetiikan ja mediakritiikin hakemistoa”. Minun kirjoittamani jutun mukaan Tampereella tuumittiin, että alan tutkijoiden ja muiden mediaetiikasta kiinnostuneiden yhteydenpitoa voisi parantaa tällaisella palvelulla, jossa olisi paitsi dokumentteja myös esimerkiksi keskustelualue. Työnimenä hankkeella oli Media Ethics and Criticism Directory.
Media Ethics -lehdessä kerrottiin tamperelaisesta EthicNet -pojektista vuonna 1993. |
Olennaista esityksessä oli, että palveluun olisi pääsy kaikilla, jotka käyttävät ”Gopher/Internetiä”. Jutussa valistettiin lukijoita näin:
”Internet is a global communication network designed mainly for academics. Gopher is a menu-based information server in Internet.”
Jutun mukaan kuvailtu palvelu oli jo olemassa, tosin ”kokeellisessa muodossa”, kuten asia ilmaistiin tamperelaisen vaatimattomasti. Kas näin ketterästi sinne pääsi jutun ohjeiden mukaan:
”Texts … can be reached by Gopher/Internet following these steps: (1) Find University of Tampere (or Tampereen yliopisto in Gopher); (2) Choose No. 15, “Yliopisto”; (3) Choose No. 4, “Laitokset”; (4) Choose No. 36, “Tiedotusopin laitos”.
EthicNetin alkuperäistä versiota Gopher-ympäristössä ei enää löydy Internet Archivesta. Yksi syy on varmasti se, että EthicNet julkaistiin jo vuonna 1993, kun Internet Archive aloitti ryömintänsä verkossa vasta vuonna 1996. Ruutukaappaus Web Archivesta. |
Tämän varhaisen EthicNetin toteutti silloin vielä toimineeseen, tekstipohjaiseen Gopher-verkkoalustaan tiedotusopin laitoksen amanuenssi Aarno Kakko. Urakka oli melkoinen, sillä Gopher oli huomattavasti työläämpi ympäristö kuin sen sittemmin syrjäyttänyt World Wide Web graafisine selaimineen. Gopher oli esitelty vuonna 1991, joten Tampereella oltiin hyvin ajassa mukana.
Sisältö tuolloisessa EthicNetissä oli suurin piirtein sellainen kuin se on ollut myöhemminkin. Etenkin professori Kaarle Nordenstrengin aloitteesta etiikkakoodeja oli koottu 1970-luvulta lähtien mm. Unescossa ja Kansainvälisessä toimittajajärjestössä IOJ:ssa. Näitä hyödynnettiin muun muassa tiedotusopin laitoksen opinnäytteissä ja muissa julkaisuissa, mutta tämä mittava kokoelma lähinnä eurooppalaisia journalismieettisiä koodeja haluttiin myös muiden ulottuville. Koodit sijoitettiin EthicNetiin, josta tuli ”Collection of codes of journalism ethics in Europe”. EthicNet oli tiettävästi maailman ensimmäinen tämän alan tietopankki.
EthicNet nykyisin. https://research.tuni.fi/ethicnet/ |
Pari vuotta Gopher-version jälkeen EthicNet siirrettiin www-ympäristöön, ja nykyisellä etusivulla sanotaankin palvelun syntyneen vasta tuolloin. Koodeja kerättiin lisää, ja tarvittaessa ja projektirahoituksen suodessa ne käännettiin verkkojulkaisua varten englanniksi. EthicNetissä on tätä nykyä aineistoja – koodeja, lehdistöneuvostojen tietoja, ym. – noin 50 maasta. Ajan tasalla sisällöt eivät enää kaikin osin ole, sillä viimeisin päivitys tehtiin 2018. EthicNet on osoitteessa https://research.tuni.fi/ethicnet/.
EthicNetin jälkeen syntyi muitakin mediaetiikan koodivarantoja. Accountable Journalism on Missourin yliopiston ylläpitämä sivusto, ja brittiläisen Media Wise -sivuston on tuottanut Media Wise Trust, joka pyrkii edistämään laadukasta journalismia. Periaatteessa nämä kattavat koko maailman, mutta molemmat ovat EthicNetin tavoin melko staattisessa tilassa eikä tuoreita päivityksiä ole tehty.
* * *
Sarjan edelliset osat:
Uutinen vuodelta 1996: “Tampereella on testattu verkkoa journalismissa”
Osa 1: Campus – yliopiston paikallislehti verkossa
Osa 2: EthicNet – journalismieettisiä koodeja verkkopankissa
Osa 3: SäLä – järjestystä internetlähteisiin
Kommentit
Lähetä kommentti
Olemme kiitollisia kaikista kommenteista, mutta ne tarkistetaan ennen julkaisemista. Pyydämme kärsivällisyyttä.