Blogin velkatutkimus kirjaksi

Heikki Luostarisen tutkimus Velka vaaliaseena on ilmestynyt Tampereen yliopiston julkaisemana sähköisenä kirjana osoitteessa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3606-6. Tutkimuksen ensimmäinen versio ilmestyi Journalismin Suomi -blogissa 8.5.2024. Kirja on paranneltu ja ajan tasalle saatettu laitos blogin tekstistä.

Tutkimus selvittää julkista velkaa käsittelevää journalismia ja teeman käyttöä vaalikampanjoissa ennen Suomen vuosien 1995, 2011 ja 2023 eduskuntavaaleja. Kirja kertoo myös valtiovarainministeriön kasvaneesta halusta ja kyvystä vaikuttaa vaalien päiväjärjestykseen mediajulkisuuden avulla.

Tutkimuksen aineistona on noin 400 Helsingin Sanomien ja Iltalehden juttua sekä noin 40 valtiovarainministeriön julkista velkaa koskevaa raporttia.

Tutkimus avaa dynamiikkaa, jossa tietyt puolueet, viranomaiset, etujärjestöt ja uutismediat ovat halukkaita ja kykeneviä vaikuttamaan vaalien agendaan ja tuomaan etualalle julkisen velan. Velka on Suomessa osoittautunut vaaleja voittavaksi teemaksi.

Kommentit